Smarginature

Daniela Cascella, Natasha Soobramanien, Cia Rinne, Claire Potter

Smarginature ble utviklet og kuratert av skribentene Daniela Cascella og Natasha Soobramanien som en følge av deres LYD Writing Research Residency på Lydgalleriet i fjor høst, da de to møttes for å diskutere et utvalg tekster som speilet deres felles interesser i språk-glitcher og skiftende subjektiviteter. Leselisten er oppsummert under, men sentralt i disse diskusjonene var Elena Ferrantes populære fire-volums serie The Neapolitian Novels, oversatt til engelsk av Ann Goldstein.

Det er fra Ferrante uttrykket “smarginature” er appropriert, oversatt av Goldstein som “grenser i oppløsning”, et uttrykk hun bruker for å beskrive en tilstand av psykologisk og eksistensiell krise, erfart periodevis av en av bokens hovedkarakterer. Uttrykket refererer også til i trykk-terminologiens mening outside of the margins, som en forsterkning av språkets umulige statiske mening.

Prosjektet presenterer poet og kunstner Cia Rinne og kunstner og skribent Claire Potter i tillegg til skrive- og leseworkshops, en performative lesegruppe-opplevelse, presentasjoner og opplesninger. Nye nettbaserte bestillingstekster av Hannah Black, Juliet Jacques, Jen Hofer og Bhanu Kapil vil også bli publisert som en del av eventet, sammen med to tekster skrevet av Cascella og Soobramanien.

Mens prosjektet er inspired av Ferrantes The Neapolitan Novels, er eventene åpne for alle: det er ikke nødvendig å kjenne til (eller i det hele tatt like) Ferrates romaner for å delta. Samtidig, mens alle eventer blir holdt på engelsk, sees en eventuell ambivalens mot dette på som en fordel heller enn en begrensing.

 

Leseliste:

Relating Narratives: Storytelling and Selfhood av Adriana Cavarero

The Neapolitan Novels av Elena Ferrante

Her Not All Her av Elfriede Jelinek

The Skin av Curzio Malaparte

The Telling av Laura Riding

How I Became A Philosopher av Bernard Stiegler

 

 

The LYD Writing Research Residencies LYD var initiert av Cascella i 2015 med et mål om å undersøke overlappinger og samhandlinger mellom å lytte, lese, skrive, oversette, ta opp, tie still og samtale, med et fokus på en performativ og samarbeidende inngang og understrekelse av discursive og refleksive aspekter. For mer info om residencyene, se her: https://writingsoundbergen.wordpress.com/

 

Se fullt program på Lydgalleriet sin nettside:

http://www.lydgalleriet.no/?p=1706

By: Pål