Walls/Oram «Sound Houses»

Kompakt - UK

Komponist og oppfinner Daphne Oram (1925–2003) er en av musikkhistoriens glemte pionerer. Da hun som attenåring begynte å jobbe som lydtekniker i BBC, gikk det opp for henne at teknologiens raske fremskritt ville komme til å påvirke musikkhistorien. Blant annet innså hun at lydstudioets teknikk og båndopptakere ikke bare kunne brukes som verktøy til plateinnspillinger, men også fungerte som instrumenter i seg selv.

 

Etter at radiokollegaene hadde gått hjem for kvelden, ble hun derfor sittende og utforske disse mulighetene. Hun tok opp ulike lyder på bånd, som hun så manipulerte, sendte i loop, spilte baklengs og endret hastigheten på. Som i et laboratorium eksperimenterte hun frem gåtefulle lyder, som fagfellene hennes viste liten interesse for og nektet å godta som musikk. Skuffet over responsen fra det mannstunge komponist- og lydmiljøet i BBC, sa hun opp jobben for å bygge sitt eget studio i Kent. Her levde hun tilbaketrukket mens hun videreutviklet sin teknikk, og i løpet av sekstitallet bygde hun den kommodestore Oramics-maskinen, et av historiens aller første elektroniske musikkinstrumenter, en slags prototyp av en synth. Maskinen kunne parallelt spille av og manipulere ti filmruller på 35 mm, hvorpå Oram hadde tegnet og risset inn mønstre som fremkalte ulike lyder.

 

Da Daphne Oram døde i 2003, etterlot hun seg flere hundre timer med lydopptak, men var i stor grad oversett og glemt av musikkhistorieskriverne. Som en del av et større gjenreisningsarbeid har duoen Walls (Alessio Natalizia og Sam Willis) fått tilgang Orams arkiver. Fritt har de bearbeidet musikken – kuttet, lagt til, utvidet og latt seg inspirere – og tidligere i vår ble platen «Sound Houses» gitt ut under navnet Walls/Oram.

 

Resultatet er fascinerende. Orams lyder låter fortsatt oppsiktsvekkende fremtidsrettet, noe er humoristisk og billedskapende, mens andre opptak kanskje kan klassifiseres som «ambient». Teknikkene som er brukt, og stemningen i store deler av materialet, sender dessuten tankene til den norske klassikeren «Treetop Drive» (1994) av Helge «Deathprod» Sten.

 

«Sound Houses» er dermed blitt en hyllest til, men også en kreativ videreføring av arven etter en av den elektroniske musikkens virkelige unsung heroes.

By: Ekko