Malin Elgán – Prata lite så kollar vi

Et lokalt satelitt-prosjekt i samarbeid med Lydgalleriet: Fem samtidsdansere (Sanna Blennow, Rebecca Chentinell, Ludde Hagberg, Love Källman og Nathalie Norquist) leser og gjengir tekster som kretser omkring kunstnerisk praksis og dens forhold til tid.

«Prata lite, så kollar vi» er et verk som tar utgangspunkt i koreografi og dens måte å arbeide med tid på, dens ommøblering av tidsrom. Kunstnerisk arbeid anses hovedsakelig som en livstid av arbeidstimer.

Tekstmaterialet er hentet fra den russiske (polskfødte) danseren og koreografen Waslaw Nijinskys, den amerikanske koreografen Yvonne Rainers og den svenske pianisten Love Derwingers tekster, samt fra Elgáns samtaler med musikerne Love Derwinger, Ann-Sofi Klingberg, Annette Mannheimer, Patrik Swedrup og Daniel Söderberg.

Koreografi: Malin Elgán | Medvirkende dansere: Sanna Blennow, Rebecca Chentinell, Ludde Hagberg, Love Källman og Nathalie Nordquist | Redigering: Malin Elgán och Tove Salmgren | Musikk: Daniel Söderberg | Foto: Sveriges Radio/Snezana Vucetic Bohm | Produksjon: Malin Elgán i samarbeid med EMS (Elektronmusikstudion) og SRc | Med støtte fra det svenske Kulturrådet

Verket er høsten 2018 installert på Lydgalleriet i Bergen. I 2012 ble Elgán invitert av Sveriges Radios alternative kanal og nettmagasinet SRc til å lage lydverket Prata lite, så kollar vi til deres finnisage på Bonniers Konsthall i Stockholm samme år. Verket ble da fremført i en liveversjon og ble samtidig sendt på Sveriges Radio. Verket har siden blitt spilt på Dansens Hus i Stockholm (2013) og på Konstfrämjandet i Stockholm i 2017. 

Malin Elgáns kunstneriske arbeid inneholder både en spesifikk, variert og utvidet koreografisk praksis. Hennes verk består av ulike medier, emner, bevegelser og former, som radioprogrammet Prata lite, så kollar vi (2012) treobjekter og orkestres bevegelser i Trästycket (2011) og naturdokumentarer og folkedans i Storyboard (2009) og Formen sa: gör (2007). Elgán lar ikke dansen begrense seg til visse bevegelser og steder og plasserer den isteden i nye sammenhenger for å muliggjøre en ny forståelse av begrepet.

Elgán er bosatt i Stockholm og er virksom både i Sverige og internasjonalt. I 2013 ble hennes koreografiske arbeid belønnet med Birgit Cullberg-stipendet. Elgán er vært gjesteredaktør for kunst-tidsskriftet Paletten, under det midlertidige navnet Baletten. Hennes yrkesliv startet som assistent for Jan Fabre i Belgia i 2002.

I senere tid har hun vært aktuell med danseforestillingen Definitions and facts som en del av utstillingene Efter Babel på Moderna Museet i Stockholm (2015). Definitions and facts har siden spilt på kunstmessen Poppositions i Brussel (2016) og turnerte internasjonalt i 2017 til Kunstnernes Hus i Oslo, Ausland i Berlin, Station i Beograd og Museum of Contemporary art i Zagreb.

Foto: Snezana Vucetic Bohm

By: Lydgalleriet