Colleen

Thrill Jockey - FR
Colleen er pseudonymet til den franske komponisten og musikeren Cécile Schott. Hun er en del av en stadig voksende andel utøvere som bruker moderne teknologi til å presse grensene for sitt utrykk ved bruk av tradisjonelle, klassiske instrumenter, sammen med elektroniske effekter.

Etter fire album tok hun en midlertidig pause fra musikkarrieren i 2007, men kom knallsterkt tilbake i 2013 og har videreutviklet sitt utrykk både med nye komposisjonsteknikker og mer bruk av looping og lydprosessering.

Colleens hovedinstrument er viola de gamba. Hennes siste album «Captain of None» er allerede en klassiker og havnet høyt på manges lister over beste album i 2015. Som alltid er hennes musikalske ambisjoner og stilsikkerhet tydelig, og utrykket erv personlig, intimt og minimalistisk. Stillhet, repetisjon og klang står sentralt i låtene. Hun løsriver seg fra klassiske tradisjoner og spiller på gamben som et perkussivt instrument og lager dub-aktig bass. Hun introduserer flere perkussive instrument for første gang i sine låter - skarptromme, cajon og cymbaler. Resultatet er slående. Stemmen hennes svever som en sky over melodiene - som drypper av ekko og delay, samtidig som de perkussive elementene prosesseres, loopes og manipuleres. Flere steder er musikken så repetetiv og rytmisk at den ligner mest på tekno. Men Cécile skriver fortsatt knallsterke låter og komposisjonene har nok tyngde til at man aldri går lei.

Konserten er en del av samarbeidsprosjektet «LULL» kuratert av Ekko & Lydgalleriet, produsert i samarbeid med Østre, og presenteres i samarbeid med Festspillene i Bergen.

Gjennom 12 dager presentes lydkunst og eksperimentell musikk i form av et tematisk program bestående av en ny lydinstallasjon, urfremføringer, konserter og litt fest på Østre. Hovedverket og rammen for prosjektet er installasjonen «Lull» av Camille Norment.

«Lull» embraces the body and keeps it close to the thresholds where the original voice has no tone. A lull brings suspension, a moment of rest, but one finds also a lull in the eye of the storm.

By: Asle Bakke Brodin