Silje Nes «Mirrored/Mirror»

Det er nesten så man kan høre dannelsesreisen Silje Nes har lagt bak seg – fra oppveksten inne i Sognefjorden, via mellomstasjonen Bergen, og frem til bostedet i Berlin – i musikken hennes. Det låter av trær, steiner og vann, men samtidig av bulkete loppemarked-instrumenter og skurrende elektronikk. Lydbildet er rikt på frisk luft og grønn natur, men også preget av en lett klaustrofobisk og vimsete roteromatmosfære.

Ved hjelp av sin egen stemme, gitar, cello, laptop og en firespors opptaker har Silje Nes laget to sterke album, «Ames Room» (2008) og «Opticks» (2010), begge utgitt på det britiske plateselskapet FatCat. Til Ekko kommer hun imidlertid med et konsertkonsept bygget rundt sjutommeren «Mirrored/Mirror» (2013).  Her har hun komponert et stykke musikk til en film laget av Blank Blank Film (Carlos Vasquez & Petri Henriksson), mens singelens b-side består av feltopptak gjort på settet til nevnte film. Slik skaper utgivelsen en slags speilhuseffekt der lyd og bilder glir over i hverandre. Er det musikken som reflekterer bildene, eller omvendt?

I konsertsammenheng bygges konseptet ut til en større audiovisuell opplevelse med lys, musikk i fire kanaler, og mekaniske objekter som beveger seg i rommet. Nes skal denne kvelden benytte seg av et komposisjonssystem hun har utviklet med programmeringsverktøyet Max/MSP.

«Mirrored/Mirror» fremført i Berlin november 2013. Foto: James Welburn

By: Ekko