Susanne Ciani & NeoTantrik

Pre-Cert Home Entertainment - UK

Lyder fra colaflasker, havet og flipperspill

 

Uten at du vet det har du ganske sikkert hørt Suzanne Cianis musikk. Hun er kvinnen bak flere ikoniske reklamevignetter fra syttitallet, som for eksempel lyden av en flaske med Coca-Cola som åpnes – pop! – før innholdet helles brusende ned i et glass. Hun står også bak jingler og lydeffekter for Xenon-flipperspillet, Columbia Pictures og tv-spillprodusenten Atari.

 

Dette arbeidet var imidlertid noe Ciani først og fremst gjorde for å finansiere en kunstnerisk utforskning av den da unge elektroniske musikken. Som komposisjonsstudent ved Berkeley kom Ciani (som er født i 1946) i kontakt med Don Buchla, en foregangsfigur innen utviklingen av synthesizere, noe som gjorde henne oppmerksom på det musikalske potensial som lå i den nye teknologien. Full av utforskertrang skapte hun på den ene siden flere titalls kommersielle oppdrag i uken for film- og tv-bransjen, mens hun samtidig utforsket med nye komposisjonsformer sammen med avantgardister som Phil Niblock, Philip Glass og Steve Reich.

 

I dette spennet – mellom sprø lydeffekter og grensesprengende musikkfilosofi – ligger mye av fascinasjonen ved Suzanne Ciani. Hennes to første soloalbum «Seven Waves» (1982) og «The Velocity of Love» (1986) var blant annet inspirert av italiensk opera og havets mystikk. Begge platene har fått kultstatus, og regnes som essensielle utgivelser innen meditativ, myk og esoterisk new age-musikk.

 

Da den revisjonistisk anlagte DJ-en, produsenten og plateselskapsmannen Andy Votel kom over Cianis musikk for noen år siden, begynte det naturlig nok å ule på hans radar. Han bestemte seg for å lansere samleplaten «Lixiviation» med Cianis arbeider fra perioden 1969–1985 på labelen Finders Keepers, i tillegg til en reutgivelse av «Seven Waves». Men det stopper ikke der. Votel og ambientmusiker Sean Canty har også innledet et kreativt samarbeid med Suzanne Ciani, der de sammen skaper ny lyd under navnet Neotantrik. Det er denne umake trioen som kommer til Ekkofestivalen i år, for å flette sammen nye og gamle lydeksperimenter.

By: Ekko