Electric Audio unit (UK/N)

Lyd i 3D

Electric Audio Unit er eit ensemble av musikarar og komponistar med base i Oslo som utforskar lyd fleire dimensjonar. På Ekko framfører to av medlemene, Natasha Barrett og Anders Vinjar, fire verk som utgjer ei meisterleg oppvisning i mangfaldet som finst innan tredimensjonal lyd. 

«24 timer i døgnet er vi omgitt av lyd: naturlig lyd, menneskeskapt lyd, maskinlyder, vibrasjoner i bygningsstrukturer.  Nesten all lyd vi hører har en gang startet i et punkt i rommet, reist gjennom et medium, som luft kanskje, og når til slutt ørene våre.  Dette er 3D-lydfeltet: lyd som befolker de samme tre dimensjonene som oss selv.  Stereo og surround-systemer ”panorerer” lyd til og mellom høyttalere, hvorfra en enkelt lytter plassert i den perfekte posisjonen kan oppleve et slags fantombilde av rom, dybde og bevegelse.  Men disse vanlige systemene kan ikke gjenskape dybden og detaljene i ekte, naturlige lydfelt – ei heller lyd som vi intuitivt oppfatter til å være ”i” rommet snarere enn ”på” høyttaleren.  Gjennom denne konserten får vi oppleve en rekke verk komponert i "ambisonics", en av kun to tilgjenglige teknikker som gjenskaper karekteristika av 3D-lyd.  Komposisjonene vi får høre benytter både ambisonics-opptak av naturlig lyd samt syntetisert 3D-lyd»

Program:

David Monacchi (IT): A path into Rainforest (6'00)

Natasha Barrett (NO / UK): Hidden Values (22'00)

Anders Vinjar (NO): Triple Point (15'00)

Jan Jacob Hofmann (TY): Horizontal And Vertical Lines (9'00)

 

Italienske David Monacchi arbeidar med lydfelt og tek lyttarane med til eit av verdas mest intense lydkjelder - Dzanga-Sangha-regnskogen i den Sentralafrikanske Republikk. Norsk-britiske Natasha Barrett sine arbeid sirkulerer rundt røyndom, drama, fiksjon og metaforar i tredimensjonale rom, og har med sin Ekko-opptreden norgespremiere på verket. Anders Vinjar er inspirert av det såkalla «trippelpunktet» - ein spesiell tilstand i naturen der stoff får uvanlige eigenskapar - i sitt verk: «Vann kan opptre samtidig som is, væske og damp, og minimale påvirkninger kan føre til at vannet umiddelbart endres direkte fra gass til is eller omvendt». Til slutt tek tyske Jan Jakob Hofmann oss med inn i det kunstige rommet. Han representerer ein del av det såkalla Sonic Architecture Project, der romleg musikk eller arkitektur vert danna av lyd. 

Konserten er et samarbeid med BEK - Bergen senter for elektronisk kunst

By: Ekko