«Lull» - utstilling

 

 

Gjennom tolv dager presenterer Ekko og Lydgalleriet lydkunst og eksperimentell musikk i form av et program bestående av en ny lydinstallasjon, urfremføringer, konserter og litt fest på Østre. Hovedverket og rammen for prosjektet er lydutstillingen «Lull» av kunstneren Camille Norment, som nylig representerte Norge ved den 56. internasjonale kunstutstillingen La Biennale di Venezia.

Camille Norments kunstnerskap spenner over en lang rekke tematikker, media og materiale, men stemmen som objekt er en tilbakevendende element. I Rapture (Veneziabiennalen, 2015) var stemmen et nøkkelelement akkompagnert av lyden fra glassharmonika fordelt over flere høyttalere. Stemmen er også overveldende tilstede, også som et ikke hørbart element, i verket triplight (2008) som ble framført på utstillingen Soundings på Museum of Modern Art i New York. Her ble en Shure-mikrofon fra 1955, en ikonisk modell med referanser til Billie Holidays, Ella Fitzgeralds og Louis Armstrongs stemmer, omgjort til å inneholde en flakkende lyskilde som projiserte gitteraktige skygger på veggen som kan assosieres med ribbena i en fraværende sangers brystkasse. I videoverket Hush, laget for Nordnorsk Kunstnersenter i 2012, blander lyden av et fossefall seg med en mengde stemmer som sier nettopp «hush», med hypnotisk og enerverende effekt.

I utstillingen «Lull» utforskes stemmen som fenomen og hvordan den påvirker identitet og individualitet. Gjennom det 20. og det 21. århundre har stemmen som fenomen vært et tilbakevendende tema innen filosofi og populærkultur. Stemmen er en av individets sterkeste markører. Stemmen din er like unik som fingeravtrykket ditt. Stemmen er individets redskap til å uttrykke seg selv og en bærer av språklig meningsfulle ytringer. Til Lull inviteres publikum til å oppleve sterke sanselige berørelser gjennom en forførende sammensmelting av akustiske og kognitive dissonanser, som både skaper og avslører ulike sosio-kulturelle spenninger.

Norment selv beskriver slik: "Lull continues an exploration of the voice’s power to seduce and subdue, to control and dismay. The suspended spaces in between have an agency of their own. From forbidden tones, voices censored and suppressed to voices fractured, transfigured, superimposed, we are other than the sound of our own voice.”.

I samarbeid med Festspillene i Bergen. Kuratert av Ekko & Lydgalleriet, produsert i samarbeid med Østre.

By: Ekko & LG