Jam City

Night Slugs - UKDet første du blir møtt med når du klikker deg inn på Jam Citys nye hjemmeside er en sky av falske pop up reklamer. For å komme videre inn i Jam Citys univsers må du gjennom dem, du må trykke bort blinkende vinduer som reklamerer for vekttap, antidepressiver, raske penger, en ny partner eller porno. Bak dem skjuler deg seg en låt: Unhappy. Nå har du ankommet kjernen i budskapet: Det moderne samfunnet er sykt, og det holder ikke lengre å bare skamme seg over det, vi må ty til handling. I god neoliberalistisk ånd har selvet blitt gjort om til et virksomhetsselv. Vi må jobbe med oss selv: samfunnets problemer blir vendt innover. Dette speiler den danske sosiologien Rasmus Willigs analyse av det moderne samfunnet. 

«Aldrig har der været så mange arbejdsløse på verdensplan, vi er ved at smadre klimaet, de finansielle markeder er under et voldsomt pres, og en gældskrise plager de vestlige lande. Hvad gør Vestens borgere så? Går de på gaden og udnytter de muligheder, der er for at kritisere samfundet? Nej! De smutter ned i fitnesscentret eller til en coach»

En av Jam Citys største og kanskje mest underkommuniserte styrker er hans evne til å se det vakre i det stygge eller aggressive. Hans forrige album Classical Curves, en skildring av kapitalismens blankpolerte, og tomme estetikk fant frem det vakre i grime-musikken. Hvor Classical Curves var et mer deskriptivt album, skal Dream a Garden rope noe tilbake. For å gjøre dette har han funnet frem gitaren, og tar i bruk sin egen stemme. Sluttproduktet høres ut som Prince filtrert gjennom Britisk klubbmusikk: Gitarlinjer flyter sammen og danner et bakteppe for en lavmælt vokal med et positivt budskap: det er en kjærlighet i opprøret. 

Classical Curves var definerende for den videre utviklingen til plateselskapet Night Slugs. Albumets visjon og utførelse tilførte utgivelsene den selvsikkerheten og den samlende retningen som de er beundret for. Sjekk feks: (Bok Bok, Kelela, L-vis 1990, Girl Unit) 

By: Inga Moen Danielsen