Konsertvisualisering – en presentasjon av projeksjonskunst og lysdesign (N)

Konsertvisualisering

– en presentasjon av projeksjonskunst og lysdesign

 

Tre av landets fremste lysdesignere presenterer sine arbeider innenfor lysdesign og projeksjon.

Projisering, mapping, visuals, video, lysdesign. Kjært barn har mange navn, og dette aspektet ved konsertproduksjon har de siste årene utviklet seg merkbart, og nærmest blitt en selvfølgelig del av en konsertopplevelse. Du har sannsynligvis sett flere konserter den siste tiden, der det visuelle spiller en betydelig rolle. Eller som et nesten snikende, underbyggende aspekt til artisten på scenen. Visuals og konsertprojisering blir stadig oftere å se, og står på ønskelisten til flere og flere artister når en planlegger konsert. 

Det til nylig ukjente fenomenet mapping har de siste årene blitt stadig mer eksperimentert med, også her til lands. Teknologien innenfor lysdesign gir konsertformatet nye dimensjoner. 

Under Ekkofestivalen på Østre, er tre av de mest sentrale norske kunstnere innenfor feltet på huset, og disse vil presentere sine arbeider for oss før festivalen starter denne  lørdagen. 

 

Joakim Faxvaag

Trønderen med snurrebarten har jobbet med artister som Phoenix, 120 Days, Madrugada, Raga Rockers, The Whitest Boy Alive, Gåte, Nico & Vinz, Todd Terje og Lindstrøm. Gjennom mange år på veien har han bygget seg opp kunnskap rundt projeksjonsmapping og det å visualisere konserter. Faxvaag har jobbet som lysdesigner i NRK i snart 4 år, og var i vinter han sentral i teamet bak fasadeprojeksjonen under åpningen av grunnlovsjubileet på Eidsvoll. 

 

Birk Nygaard

Kalt ”hordalandmesteren i visuals”. Listen over artister og arrangører multimedieskulptør og Vj Birk Nygaard har jobbet med, er endesløs. Hans kreativitet synes å overgå seg selv for hvert oppdrag, og lite synes å stoppe hans til ville påfunn. Han er Ekkofestivalens faste Vj, og er i år også aktuell med installasjon og konsert sammen med Stephan Meidell. 

 

Blank Blank Film 

Berlinbasert filmselskap som jobber med tradisjonelle videoarbeid så vel som eksperimentering med projeksjon og lys. Filmselskapet blir drive av Petri Henriksson, mannen bak designbyrået Blank Blank, og Carlos Vasquez. Henriksson er opprinnelig finsk, men har sin utdanning – en bachelor i foto og en master i design – fra Kunsthøgskolen i Bergen. Han er fast designer for blant annet Bergen Kunsthall og Ekko, og har en rekke platecover på sin merittliste. Vasquez er mannen med filmteknikken, jobber med ulike typer projisering, bygger nødvendige maskiner, og bruker avansert kamerateknikk. Filmduoen står blant annet bak Ungdomskulen sin «Gimme Ten»-video fra 2011. Under Ekkofestivalen er de aktuelle med en «omvendt stumfilmkonsert» med Cakewalk og Silje Nes sitt audiovisuelle «Mirrored/Mirror»-prosjekt.

 

Kurset er gratis for medlemmer av Brak. Les mer om kurset og meld deg på her

 

Fra Ekkofestivalen i fjor, film og konsert «Aurland Heartbeat», vist i samarbeid med BIFF. Foto: Kristoffer Øen

 

By: Ekko