Stian Westerhus

Rune Grammofon - NO

Stian Westerhus er fortsatt for en ungfole å regne i jazzkretser med sine skarve 33 år, men han har allerede rukket å medvirke på et titalls plater, under eget navn så vel som andre prosjekter som Mononlithic, Puma og selvsagt Jaga Jazzist. Han har også vunnet en rekke priser i løpet av sin korte karriere. Westerhus har gitaren som sitt weapon of choice, men han er ingen Eric Clapton. Som basis for alt Westerhus gjør med sitt strengeinstrument, så virker det å ligge et ønske om å undersøke og sprenge grenser.

Til festivalen kommer Westerhus med sitt ferske album «The Matriarch and the Wrong Kind of Flowers». Albumet er et steg bort fra jazz i sin klassiske forstand, men hvilken retning det stiger er ikke lett å si. Noen anmelder har hatt vanskelig med å beskrive det som jazz i det hele tatt. Westerhus jobber med å utfordre sjangerkonvensjoner, til en slik grad at det kanskje er like greit å kaste dem til sjøs. En annen ting som er sikkert er at det er et imponerende verk han har produsert. Det er bla. spilt inn i Emanuel Vigeland-mausoleet, et rom kjent for sin naturlige, 20-sekunders reverb. Westerhus er alene om albumet, og strekker ikke bare reglene for hva instrumentet hans kan gjøre – men tar det til nye og utrolig vakre steder, på en måte som virkelig er imponerende.

Tildenne konserten vil Westerhus samarbeide med videokunstner Pekka Stokke, og det hele vil bli spilt i 16 kanaler. Nøyaktig hva man kan forvente seg er nesten umulig å spå. Men det kommer til å bli annerledes, noe virkelig unikt og en masterclass i hva som er mulig å gjøre med en gitar. Konserten er en del av Ekko og Lydgalleriets Non Frontal-serie.

 

 

By: Ekko