David Toop

archival footnotes (of sounding/ ignominious and abject; sublime and silent/ for discontinuous listening and permanence in forgetting) - UK Sound Lecture

David Toop er en anerkjent journalist og forfatter som siden 70-tallet også har vært en sentral aktør på den britiske improv- og avantgarde-scenen. Enten det er som komponist, musiker, kurator eller journalist kjennetegnes han for sin utforskende og frie tilnærming til begreper som lyd, musikk og støy. Gjennom årene har han samarbeidet med artister som Brian Eno, Robert Fripp og Scanner. For noen er han kanskje mest kjent som et av medlemmene fra kultbandet The Flying Lizards, berømt for vindskeive og eksperimentelle coverversjoner av artister som Curtis Mayfield, Barrett Strong og James Brown. Sammenlagt har han vært involvert i flere titalls albumutgivelser, både som kurator og artist/komponist.

Hans interessefelt er bredt men kan sies å domineres av et undersøkende og holistisk perspektiv på hva lyd og musikk er, og kan være. I følge ham selv har vi bare så vidt begynt å utforske, forstå og definere dette. Han er opptatt av musikkens unike språk og kommunikative egenskaper, grensene (eller fraværet av sådan) mellom naturlige og kunstige lydlandskaper, og hvordan musikkbegrepet har blitt utvidet til også å omfatte den soniske verden som til en hver tid omringer oss. Men Toop er på ingen måte en snever avantgardist. Han har lenge vært en prominent spaltist og musikkjournalist for magasiner som The Face og The Wire, og hører til dem som ikke vegrer seg for å nevne Sun Ra, Karlheinz Stockhausen, Afrika Bambaata, javanesisk gamelanmusikk og Debussy i samme åndedrag. Han har også skrevet en rekke prisbelønte bøker som "Ocean of Sound: Aether Talk, Ambient Sound and Imaginary Worlds" (1995) og "Exotica: Fabricated Soundscapes in a Real World" (1999), samt hans pioneerutgivelse om Hip Hop "Rap Attack" (1984). Gradvis har hans fokus dreiet seg mer og mer mot hvordan digital lydteknologi påvirker skapelsen, så vel som persepsjonen av lyd. 

 

By: Red