Bjørn Torske

Smalltown Supersound - NO

Bjørn Torske er en levende legende. Hvor og hva norsk housemusikk hadde vært uten «Torsken» er et spørsmål vi kan glede oss over å slippe og svare på. Torske er kanskje først og fremst kjent for sin «skrangledisko», et begrep som oppstod i kjølvannet av utgivelsene sammen med Erot på det svenske labelet SVEK rundt overgangen til 2000-tallet. Det dreide seg om diskotung housemusikk; perkusjonsorientert, løssluppen, organisk, skitten musikk med hyppige high-fives til Athur Russel og andre representanter fra New Yorks eksperimentelle diskoscene på sytti- og tidlig åttitall. 

Musikken til Bjørn Torske har siden inspirert generasjoner av yngre produsenter, som for eksempel Diskjokke og Todd Terje. Men å bare vifte med skrangledisko-ranglen blir for snevert. Siden debutalbumet «Nedi Myra» fra 1998, en for lengst genierklært klassiker og norsk house-milepæl, har Torskes musikk utviklet seg og gapt over stadig flere utrykksformer. Likevel er det få produsenter som kan skilte med en like gjenkjennelig og særpreget estetikk som Torske - enten han gjør krautrock-inspirert ambient, hypnotisk teletubbie-dub, dobbeltklapp-disko eller mer technoide utskeielser som Krisp eller Ismistisk. 

 Gjennom hans utgivelser på Sex Tags skimter vi også Torskes mer eksperimentelle technorøtter. Men uansett smak og farge er musikken alltid stilfull, analog, kompromissløs og leken. Blant gjengangerne i Torskes verktøykasse finner vi en omfattende liveinstrumentering og perkusjon, godt dynket i klang og dub-effekter, ofte drevet fremover av en henslengt groove som kan være både munter, så vel som melankolsk. 

Live er Torske både kjent og beryktet for uforutsigbare sett som like gjerne kan gå helt tilbake til hans technorøtter som til hans siste plate. Fjorårets opptreden på Ekko var et av årets desiderte høydepunkt og vi bobler av glede ved tanken på igjen å se Torsken bak knottene.

 

 

 

By: Asle Bakke Brodin