Phonophani

Rune Grammofon - N

Espen Sommer Eide er kunstner og musiker. Hans hovedaktivitet er soloprosjektet “Phonophani” og duoen “Alog” med en rekke utgivelser på plateselskapet Rune Grammofon. ALOG vant bla. Spelemannsprisen i kategorien elektronika i 2008.

 

Espen er også aktiv som installasjonskunstner med utstillinger på Manifesta, Henie Onstad og flere prosjekter i Barentsregionen bak seg.Han er nå ute med med ny albumet ”Kreken”, og han benytter denne kvelden på Ekko til å fremføre nye perler for concertinomio - et elektronisk modifisert concertina. Plata "Kreken" bygger blandt annet på Espens elektroniske nylesing av elementer fra norsk folkemusikk.

 

 

 

”På sitt fjerde album har Phonophani hvisket ut grensene mellom det elektroniske og det tradisjonelle, og han har laget en plate som strekker seg mot det grenseløse og enestående. Med basis i akustiske instrumenter (han har vel bygget noen av dem selv også) - og gjerne et enkelt, rytmisk fundament - skrur han sammen noen stykker som ikke høres ut som såkalt modernisert folkemusikk eller påtatt elektronisk musikk. Kreken opphøyes fra sitt grunnlag og eksisterer i en slags merkelig, tidløs sfære. Helhetlig er Kreken en befriende vakker lytteropplevelse, fremhevet ytterligere med enkeltspor av det helt nydelige slaget. Jenny Hvals vokalinnslag (på Mendel og Blåflat) passer perfekt til Sommer Eides lydfragmenter, oppstykket skjønt melodiske og gjenkjennelige hørt med populærmusikalske ører. Dette er aldri en plate som trekker seg unna, men som heller trekker seg til lytteren. ” Bjørn Hammershaug (Groove.no)

 

I tillegg til utstrakt turnévirksomhet i Europa, Japan og USA har Eide også utviklet en rekke mer steds-spesifikke lydkunstverk. I 2005 komponerte og fremførte han bl.a. musikk for 50års jubiléet til Le Corbusiers kapell i Ronchamp, Frankrike. I 2007 komponerte han og fremførte åpningsmusikken til Nordlysfestivalen i Tromsø, samt stilte ut lydinstallasjonen “Sonus barentsicus”. I 2008 deltok han med performancen: "Building Instruments" på Manifesta biennalen i Italia og stilte ut kunstverket "Karusell" på Henie-Onstad senterets lydkunstutstilling. Eide var også initiativtager og festivalsjef for den elektroniske musikkfestivalen Trollofonen i Bergen og for nettkunstprosjektet ruralreaders.net. De siste årene har han også vært involvert i en rekke prosjekter i Barents-regionen og grenseområdene mellom Norge og Russland både som og artist, deriblant en permanent utsmykning for Skoltesamisk museum i Neiden. Eide er også medlem i teater-kollektivet Verdensteatret, hvor han bidrar med instrumentbygging og lyddesign.

 

By: Red