Moderat (Modeselektor & Apparat)

BPitch Control - D

Mektige Moderat. Den beste tyske sammenslåingen siden Øst- og Vest-Tyskland bestemte seg for å gjenforenes i 1989.

 

Om muren hadde falt i dag, er det meget mulig disse guttene blitt invitert til å spille i ruinene, og ikke David Hasselhoff. Mange vil nå hevde at David Hasselhoff har stått for viktigere bidrag til kulturen enn de overnevnte tyske trommeprogrammerere, bla. gjennom Baywatch, Knight Rider og en rekke storslagne hits i Tyskland. De som påstår dette vet ikke hvem som står bak navnet Moderat.

Her trengs det en rask innføring. Moderat er magien som oppstår når Sascha Ring, kjent som Apparat samarbeider med legendene Gernot Bronsert og Sebastian Szary i duoen Modeselektor. Apparat lager teknomusikk i et stramt konstruert, til tider minimalt, landskap. Modeselektor derimot er de tøffe guttene i klassen som spiller opp til dans med housemusikk med sterke elementer av IDM og glitch og hip-hop. I Moderat tar alle involverte med seg sine beste verktøy til sløydbenken og sammen snekrer de sammen låter som enhver forelder stolt ville vist frem på peishyllen. Resultatet bærer tydelig preg av artistene som står bak, men de ulike sjangrene smelter perfekt sammen og låter unikt.

 

 

 

Utenom Moderat er Apparat en artist som er kjent for å få frem det beste i andre. Alle prosjektene denne mannen involverer seg i kommer ut langt bedre enn om artisten skulle gjort det alene. Spesielt vellykket er hans samarbeid med den tyske klubbdronningen Ellen Allien. Et samarbeid som resulterte i det meget veldreide albumet Orchestra of Bubbles fra 2006. Selv om Apparat samarbeider mye med andre artister, er han på ingen måte redd for å stå på egne ben. Noe han beviste med det bunnsolide albumet Walls fra 2007. Etter denne utgivelsen har Apparat turnert land og strand både med eget band og alene, og bevist at han trives godt i en live-setting.

 

Modeselektor er et navn som bør være kjent for de fleste klubbentusiaster. Duoen begynte sitt samarbeid allerede tidlig på 90-tallet, men slapp først sitt debutalbum Hello Mom! i 2005. Siden da har Modeselektor vært en av de blankeste stjernene på elektrohimmelen. En posisjon de befestet med oppfølgeren Happy Birthday! i 2007. Med seg på vokal fikk de bl.a. TTC, Puppetmastaz, Maximo Park og selveste Thom Yorke fra Radiohead. Thom Yorke har selv uttalt at Modeselektor er hans favorittband, og inviterte dem derfor med som oppvarmingsband på Radioheads In Rainbows turne i 2008.

 

 

 

Samarbeidet mellom Apparat og Modeselektor startet allerede i 2002 med en EP på labelen Bpitch Control, men etter dette skulle det gå 7 år før de børstet støvet av navnet Moderat og begynte å lage musikk sammen nok en gang. I 2009 slapp de det selv-titulerte debutalbumet Moderat, også denne gangen på Bpitch Control, til gjennomgående gode kritikker. Mange kronet albumet til års beste innen elektrosjangeren. Resident Advisors lesere kåret også Moderat til årets live-act i 2009.

 

 

Live har de med seg videokunst-kollektivet Pfadfinderei, som gjør konsertene til fantastiske og unike visuelle opplevelser. Nå er det endelig klart for en eksklusiv konsert på årets festival, dette blir deres første og i følge dem selv eneste konsert i Norge (noensinne).

By: Gaute Tenold Aase