Cara Tolmie «Cancamon» (SCO)

Endelig kan Lydgalleriet presentere den skotske kunstneren Cara Tolmie, med den nye installasjonen Cancamon. 
Verket er bygd på tre sanger: Zabelle Panosians «Groung», og «There is a Balm in Gilead» og «Blasé» av Jeanne Lee og Archie Shepp. Det som har fascinert Tolmie i disse spesifikke låtene er kommunikasjonen av sangstemmen og hvordan den kan «lokke» utover en behagelig type form for lytting. 

Gjennom hele verket holdes samplinger fra låtene inne i kroppen hennes ved at hun bruker stram bevegelse og vokal til å føle seg gjennom begreper som ordet «balm» og hvordan det ordet kan forholde seg til den kvinnelige sangstemmen. I Tolmies beskrivelse av Cancamoner et hyl kjennetegnet som «et sted mellom et stønn, et fuktet skrik, en gammel ringetone og lyden av en fløytende vannkoker».

Cancamon er unnvikende, men krevende, og hovedsakelig dypt personlig. Stedene der verket ble filmet og redigert er i Stockholm, hvor Jeanne Lee både utførte og registrerte «The Golden Circle», en del av ABF (Workers Educational Association) og Borgarskolan, nå Sollévihuset, et helse- og behandlingssenter. Valget om å bruke disse rommene reflekterer Tolmies ambisjon om plassering og kontekstualisering sammen med lydene hun både lytter til og utfører.

 

By: Østre