Monolake: Ghost in Surround

Imbalance Computer Music - TY

Under fjorårets Ekkofestival tok Robert Henke og Christoph Bauder publikum med på en reise til sin molekylære verden av granulær syntese, rytmiske droner, fluoriserende ballonger, elastiske lydlandskaper, røykmaskiner og audiovisuelle installasjoner. Denne gangen kommer Henke til Bergen med sitt soloprosjekt Monolake. Siden 1995 har han vært en viktig figur på technoscenen i Berlin der han for alvor begynte å fatte interesse for klubbmusikkens rå kraft og uttrykk. 

Som komponist, lyddesigner, programvareutvikler og installasjonskunstner er han på ingen måte en enkel størrelse å sette i bås. Han har lenge jobbet for Ableton Live og med utvikling av ny programvare for live-fremførelse samtidig som han har remikset band som Depeche Mode, Apparat og laget musikk til TV-serier som CSI Miami. I musikken finner vi spor av alt fra glitch, drone ambient, techno, minimal og dubstep godt innpakket i et intrikat sammensurium av audiovisuell forføring og teknologi. Man kan kanskje si at musikken og kunsten hans befinner seg et sted midt mellom akademia og klubbkultur der vi dras med på ekspedisjoner til en verden av uidentifiserbare lydkilder og soniske narrativer. 

Live legges det også stor vekt på interaktivitet - ikke i den forstand at det som fremføres er improvisert, men at hvert unike fysiske konsertrom tas i bruk, transformeres og integreres som en sentral del av opplevelsen og hvor publikum utfordres til å utforske sine egne mentale rom og persepsjonsstrategier. Den fysiske opplevelsen av lyd står også sentralt, og ny teknologi tas i bruk for å skape noe som bare kan oppleves og føles i konsertsammenheng. Denne gangen skal materiale fra platen "Ghosts" (2011) fremføres i surround. Albumet kan best beskrives som ville-vært-soundtracket til en post- eller nærapokalyptisk spillefilm, med stikkord som: underjordiske laboratorier, partikkelakseleratorer, sorte hull, opphøringen av tid og rom, paranormal hyperaktivitet og en eller annen skummel sjimpanse med et uhyggelig virus eller en forskrudd genstruktur. 

Konserten er en del av Ekkos og Lydgalleriets konsertserie NON FRONTAL .

 

 

By: Ekko